Zamestnávatelia, pozor! Prihlásiť sa do registra zamestnávateľov Sociálnej poisťovne budete od 1. januára 2018 povinní v deň predchádzajúci dňu, v ktorom ste začali zamestnávať aspoň jedného zamestnanca. Do konca roka 2017 ste povinní tak urobiť do ôsmich dní. Naopak, od nového roka 2018 sa predlžuje lehota na odhlásenie zamestnanca z registra poistencov z jednodňovej na osemdňovú. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú schválila Národná rada Slovenskej republiky.

Zmena zákona tak zjednotí lehotu na prihlásenie zamestnávateľa s lehotou na prihlásenie zamestnanca do Sociálnej poisťovne a tiež lehotu na odhlásenie zamestnanca s lehotou na odhlásenie zamestnávateľa. V praxi to znamená, že zamestnávateľ bude musieť seba prihlásiť do Sociálnej poisťovne už v deň predchádzajúci dňu, kedy zamestná prvého zamestnanca a odhlásiť zamestnanca zo Sociálnej poisťovne do ôsmich dní po zániku poistenia.

Ak takáto povinnosť prihlásiť zamestnávateľa do registra zamestnávateľov pripadne na deň pracovného voľna, pracovného pokoja alebo sviatok, zamestnávateľ musí túto povinnosť splniť bez ohľadu na to, na aký deň povinnosť podania prihlášky pripadne (nie v najbližší pracovný deň). Naopak, ak posledný deň lehoty na odhlásenie zamestnanca z registra poistencov pripadne na deň pracovného voľna, pracovného pokoja alebo sviatok, za včasné odhlásenie sa bude považovať aj splnenie odhlasovacej povinnosti zamestnávateľom v najbližší pracovný deň.

Zdroj: http://www.socpoist.sk/aktuality/65093c